Shumë vajza alarmohen kur kanë vonesë të ciklit dhe menjëherë mendojnë se ndoshta një shtatzëni e mundshme apo një problem më i rëndë mund të jenë arsyet se pse keni këtë muaj mungesë cikli. “Ka shumë arsye pse një grua mund të humbasë ciklin e saj, duke përfshirë faktorët e jetesës si stresi dhe dieta”, shpjegon Izraeli Carmona, eksperte e fertilitetit në Institutin Marques.

“Megjithatë, një periodë e humbur mund të sinjalizojë gjithashtu implikime më serioze, duke përfshirë shtatzëninë dhe kushtet mjekësore themelore”. Mësoni tani se cilat mund të jenë pesë shkaqet e mundshme pse ju nuk keni cikël…

Shtatzënia

Sigurisht, arsyeja më e shpeshtë për një cikël të munguar është shtatzënia. “Nëse jeni seksualisht aktiv, kjo është një mundësi, edhe nëse jeni në kontracepsion, nuk është gjithmonë 100 për qind efektiv”, thotë Dr Carmona. “Një periodë e humbur është shenja më e besueshme e shtatzënisë, por është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se disa gra që janë shtatzënë mund të përjetojnë gjakderdhje të lehtë në kohën kur janë me cikël”. Kjo gjakderdhje zakonisht quhet “gjakderdhje implantimi, duke sinjalizuar që veza është fekonduar zyrtarisht nga spermatozoidi.

Çështje hormonale

Arsyeja e dytë më e shpeshtë është hormoni i ulët, i cili mund të jetë një shenjë që ju keni sindromin ovarian polikistik (PCOS), një çrregullim hormonal që mund të ndikojë deri në një në pesë gra. “PCOS shkakton një çekuilibër hormonal që mund të ndikojë në ciklin menstrual ose edhe të shkaktojë ndalimin e tij”, shpjegon Dr. Carmona.

Kontrolli i lindjes

Forma të caktuara të kontrollit të lindjeve, të tilla si pilula vetëm me progestogjen, injeksione kontraceptive, implantet ose spiralja mund të kenë ndikim në periodat tuaja, duke i bërë ato të bëhen të parregullta, të lehta ose joekzistente. “Është e rëndësishme të zbuloni se çfarë funksionon për ju, pasi disa gra mendojnë se kontracepsioni ka një ndikim pozitiv në ciklin e tyre dhe të tjerët konstatojnë që e përkeqësojnë atë”, shton doktoresha.

Humbje ekstreme në peshë

Nëse keni humbur kohët e fundit një sasi të konsiderueshme të peshës, ose përmes dietës ose palestrës, periodat tuaja mund të ndikohen. Si rezultat i dietës apo ushtrimeve ekstreme në palestër, ç’rregullimi i ciklit ndodh. Përveç kësaj, mjekja thekson se gratë që janë nënpeshë në përgjithësi kanë më shumë gjasa të kenë perioda të humbura. “Përqindja e yndyrës së trupit në këto gra luan një rol të madh në rregullimin e ciklit menstrual”.

Fitimi ekstrem i peshës

Përkundrazi, mbipeshë ose obezë mund të çojë në një cikël të humbur. “Duke qenë mbipeshë kjo mund të shkaktojë që trupi të prodhojë një sasi të tepërt të estrogjenit, që mund të shkaktojë një çekuilibër hormonal dhe periudhë pasuese të humbura”, shpjegon Dr. Carmona. Nëse pesha juaj ka filluar të ndikojë në ciklin tuaj menstrual, ajo rekomandon caktimin e një vizite me mjekun tuaj të përgjithshëm për këshilla se si të humbni peshë në mënyrë të sigurt.

Gjendja e tiroides

“Hormoni i tiroides luan një rol të rëndësishëm në shumë veprime metabolike në trup, duke përfshirë edhe periodat e ç’rregullta”, shpjegon Anate Brauer, një endokrinolog riprodhues në NYU School. “Një tiroide mbi ose jo aktive mund të dërgojë sinjale në tru për të ndaluar prodhimin e hormoneve të nevojshme për të nxitur ovulacionin dhe menstruacionet normale”.

MUND TË JU PËLQEJNË