Puthja manifestohet në forma dhe mënyra të ndryshme në vende të ndryshme të botës dhe nuk është vetëm një demonstrim ndjesie.

Është gjithashtu, një kurë e vërtetë, në të gjithë trupin dhe mendjen. Hulumtimet amerikane kanë treguar se 19% e meshkujve dhe 66% e grave kanë një histori të tipit që partneri ishte një puthje të keqe.

Së bashku me përqafimin, puthja është gjesti universal që komunikon dashurinë, por jo vetëm: një puthje mund të shprehë ndjenja të ndryshme varësisht nga momenti, konteksti kulturor, faza e një marrëdhënieje.

Mund të jetë një gjest i butësisë, një instinkt i pasionuar i aftë për të shkaktuar reagime biologjike dhe psikologjike, sigurisht një mënyrë shumë e fuqishme për t’u lidhur me një person tjetër dhe për të komunikuar jo-verbalisht.

1.Çfarë ndodh me trupin kur puthim

Pak para puthjes

Mbyllni sytë … ose ndoshta jo. Ka nga ata që mbyllin sytë për të “shijuar” momentin e veçantë më mirë, sepse kur sytë mbyllen, të gjitha shqisat e tjera janë mprehur: 95% e grave dhe 37% e meshkujve preferojnë t’i mbajnë ato të hapura, por kjo nuk tregon një përfshirje më pak intensive: thjesht seksi mashkullor është më “vizual” dhe shikimi i tjetrit gjatë puthjes shton eksitimin.

Pas 2 minutash

Zemra rreh më shpejt. Situata bëhet e nxehtë për shkak të enëve të gjakut të zgjatura, frymëmarrja është më e munduar, truri ka marrë një dozë shtesë të oksigjenit dhe rrahja është bërë më e shpejtë. Oksitocina na nxit të duam të rifillojmë puthjen.

2. Çfarë ndodh me mendjen tuaj kur puthni

Ju filloni me ëndrrat romantike…Me një puthje të pasionuar, tërheqja e partnerit është forcuar. Nëse jemi në fillim të një marrëdhënieje, në zemrat tona po shpresojmë dhe dëshirojmë që ky është partneri i duhur për ne.

Pas disa ditësh

Dëshira ngrihet. Nëse është pasioni i vërtetë, lidhja tashmë ka filluar, domethënë, ne duam që ai person të jetë i gjithi dhe vetëm i yni. Ka një dëshirë të fortë për të përsëritur përvojën e kontaktit me buzët dhe për ta shtrirë atë në përvojën e plotë të seksualitetit.

3. Sepse në qoftë se ju filloni ju kurrë nuk do të përfundoni

Kur ne puthim me pasion, prodhimi i dopaminës rritet, një neurotransmetues “që prodhon ndjenjën e ekzaltimit dhe na shtyn të përsërisim veprimin që na jep kënaqësi”, shpjegon Sheril Kirshenbaum, popullarizuese shkencore amerikane, e cila analizoi në një nga veprat e saj se ky moment i dashurisë nga të gjitha këndvështrimet.

4. Burrat dhe gratë reagojnë ndryshe

A kanë burrat dhe gratë përgjigje të ndryshme hormonale kur puthen? Duket se po. Kirshenbaum thotë, “disa studiues kanë vërtetuar se çfarë ndodh pas një puthjeje të pasionuar. Ata prisnin një rritje në të dy gjinitë të oksitocinës, i ashtuquajturi hormon i dashurisë, i cili hyn në qarkullim duke krijuar lidhjen dhe ndjeshmërinë me tjetrin. Kjo substancë është rritur në të vërtetë tek meshkujt, por jo tek gratë. Pse? Është ende një mister dhe shkencëtarët po hetojnë.

5. Puthja stimulon aktivitetin e trurit

“Të puthurit me një partner të ri “formon” trurin. Kur ne fillojmë një marrëdhënie është pak si të mësuarit për të përzier apo gatuar një pjatë të re: përvetësimi i informacionit stimulon rritjen e lidhjeve midis neuroneve”, thotë eksperti amerikan. Megjithatë, në rastin e puthjes, ndjesitë e përpunuara janë kaq të shumta: aroma e partnerit, shija e tij, si lëviz, si na prek, zëri i tij…Ndryshimet janë në një shkallë mikroskopike, si çdo veprimtari tjetër, por është e drejtë të thuhet se puthja mund ta riformësojë mendjen në letër.

MUND TË JU PËLQEJNË