Ne të gjithë kemi pasur përvojën e gjumit në shtëpinë e një të afërmi ku mbytesh nga nxehtësia apo qëndron në një dhomë hoteli ku kondicioneri i ajrit nuk fiket.

Në të dy rastet, është e vështirë për të pasur një gjumë të mirë.

Neuroscientistët në Zvicër gjetën një arsye për këtë: Ata identifikuan një popullsi “Neuronesh Goldilocks” që rrisin gjumin REM kur temperatura e dhomës është e mirë.

Unë nuk fle, unë ëndërroj

Ka dy lloje të ndryshme të gjumit: lëvizja e shpejtë e syve (REM) dhe lëvizja jo të shpejtë e syve (NREM). Kur bie së pari në gjumë, hyni në gjumë NREM, e cila përfshin disa faza të ndryshme. Në fazën e parë, rrahjet e zemrës suaj, frymëmarrja dhe lëvizjet e syve ngadalësohen dhe muskujt tuaj zbuten. Në fazën e dytë, lëvizjet e syve ndalen plotësisht dhe temperatura e trupit bie. Faza e tretë është periudha më e thellë e gjumit – kjo është kur trupi dhe mendja juaj pushon.

As shumë nxehtë, as shumë ftohtë

Ka shumë aktivitete të trurit që ndodhin gjatë gjumit REM, por një gjë që truri juaj nuk mund të bëjë, është rregullimi i temperaturës së trupit tuaj.

Kjo humbje e temperaturës së trupit në gjumë REM është një nga aspektet më të veçanta të gjumit. Nëse dhoma bëhet shumë e nxehtë ose e ftohtë dhe trupi juaj nuk reagon, ju jeni në vështirësi, kështu që duhet të ketë një mënyrë që truri ta kthejë energjinë në termorregullim kur të keni nevojë për të.

Ekipi i Schmidt-it gjeti se temperaturat në fundin e lartë të zonës termoneutrale të trupit ishin më të mira. Kjo zonë ndryshon shumë nga personi në person, prandaj në përgjithësi ekspertët rekomandojnë vendosjen e termostatit në cilëndo temperaturë të rehatshme.

MUND TË JU PËLQEJNË