Ideja se cikli hënor mund të ndikojë në sjelljen e njerëzve daton mijëra vjet, por është hedhur poshtë kryesisht nga mjekësia moderne. Por hulumtimet e reja sugjerojnë se mund të ketë disa të vërteta për këto teori antike.

Për shekuj, njerëzit kanë besuar se Hëna ndikon në sjelljen njerëzore. Gratë shtatzëna gjithashtu thuhet se kanë më shumë të ngjarë të lindin në Hënë të plotë, por çdo provë shkencore për këtë, e mbledhur duke kërkuar mbrapa regjistrimet e lindjeve gjatë fazave të ndryshme hënore, është në kundërshtim.

Po ashtu, është provë që cikli hënor rrit dhunën midis pacientëve psikiatrik ose të burgosurve – megjithëse një studim i kohëve të fundit sugjeroi që aktiviteti kriminal në natyrë – incidente që ndodhin në rrugë, ose në ambiente natyrale si plazhet – mund të jenë më të larta kur ka më shumë dritë të hënës.

Sidoqoftë, ka disa prova që gjumi ndryshon në të gjithë ciklin hënor. Për shembull, një studim i vitit 2013 i kryer në kushte shumë të kontrolluara të një laboratori gjumi zbuloi se njerëzve u duheshin pesë minuta më shumë për të fjetur mesatarisht, dhe flinin për 20 minuta më pak në përgjithësi, rreth një Hënë të plotë, krahasuar me gjatë pjesës tjetër të muaj – edhe pse ata nuk ishin të ekspozuar ndaj ndonjë rreze të hënës.

Matja e aktivitetit të tyre të trurit, ndërkohë, sugjeroi që sasia e gjumit të thellë që ata përjetuan të binte me 30%. Pavarësisht, një studim vijues nuk arriti të përsëriste gjetjet.

Sigurisht, disa studime kanë lidhur aktivitetin diellor me rritjen e sulmeve në zemër dhe goditje në tru, epit epileptik, skizofrenisë dhe vetëvrasjeve. Kur flakët diellore ose nxjerrjet në masë korale godasin fushën magnetike të Tokës, kjo shkakton rrymë elektrike të padukshme mjaft të forta për të trokitur rrjetet e energjisë, dhe të cilat disa kanë sugjeruar mund të ndikojnë gjithashtu në qelizat e ndjeshme elektrike në zemër dhe tru.

MUND TË JU PËLQEJNË