Gjatë shtatzënisë, është normale që tensioni të ulet, sepse në trupin e nënës së ardhshme ndodhin një seri variacionesh të ngarkesës të hormoneve dhe të sistemit kardiovaskular që ndikojnë në presionin që ushtron gjaku në muret e enëve.

Ndryshimet në trupin e gruas gjatë shtatzënisë, të kombinuara me ndjenjën e lodhjes, mund të shkaktojnë marramendje dhe dobësi, të lidhura me çastet e uljes së presionit. Gjatë muajve të nxehtë, kjo është edhe më e mundur të ndodhë për shkak të klimës e temperaturave. Megjithatë, parandalimi i çrregullimeve ose luftimi i tyre nuk është i pamundur.

Një humbje e papritur e vetëdijes: Sulmi syncope do të thotë një gjendje e papritur dhe e përkohshme e humbjes së ndërgjegjes. Në fazat e hershme të një sulmi syncopal, gruaja shtatzënë ndihet pak si e sëmurë, e shoqëruar nga marramendje, shikimi bëhet i paqartë dhe njollat e errëta mund të dalin para syve. Tingujt perceptohen si të mbytur dhe mund të dëgjoni zhurmë në vesh. Gjithashtu mund të keni të përziera ose të vjella. Fytyra duket e zbehtë dhe me djersë të ftohta. Këto ngjarje mund të ndodhin në një renditje të shpejtë, aq shumë sa që gruaja të bjerë shpejt në tokë pa forcë dhe ndërgjegje. Në raste të tjera, në vend të kësaj, gjithçka ndodh më ngadalë dhe ju keni, kohën për t’u shtrirë.

Të gjitha për shkak të presionit të ulët të gjakut: Marramendja dhe zbehja ndodhin kur për arsye të ndryshme, presioni zvogëlohet dhe sasia e gjakut që arrin në tru është pakësuar. Gjatë shtatzënisë një rënie e vogël në presion është normale, enët e gjakut zgjerohen për shkak të ndryshimeve hormonale, pesha e fetusit dhe për kalimin e një pjese të gjakut te fëmija. Gjaku, me rezistencë më të vogël, rrjedh më lehtë, duke shkaktuar një ulje të presionit.

Si të ndërhyhet: Sa më shpejt që nëna shtatzënë të ndjehet e zbehur dhe e lodhur, ajo duhet të shtrihet, duke liruar rrobat. Gjinekologu mund të këshillojë që të marrë shtojca bazuar në kripërat minerale gjatë shtatzanisë për të rritur presionin. Është gjithashtu e rëndësishme të pini shumë ujë, të bëni aktivitet të lehtë fizik dhe të ushqeheni shëndetshëm./Burimi ”PËR NËNAT”

MUND TË JU PËLQEJNË