Lajmet të mira vijnë më në fund për adhuruesit e blerjeve: blerja pothuajse çdo ditë mund të ketë efekte pozitive në shëndetin fizik dhe mendor. Kjo është arsyeja pse është një aktivitet për humbjen e peshës që zvogëlon stresin dhe përmirëson vetëvlerësimin.

Është e kotë ta mohosh, të gjitha gratë duan të bëjnë pazar, por shpesh ato ndihen në faj, pasi kalojnë gjithë ditën nëpër dyqane. Më në fund, vjen një lajm i mirë: blerjet janë një veprimtari terapeutike që sjellin efekte të jashtëzakonshme pozitive për shëndetin fizik dhe mendor. Bërja e blerjeve zvogëlon stresin dhe ankthin, rrit vetëvlerësimin dhe ju bën të humbni peshë: kjo është arsyeja pse shkenca ka treguar që mund të kënaqeni me blerjet e çmendura, natyrisht pa e tepruar.

Pse blerja zvogëlon stresin dhe ju bën të humbni peshë?

Sipas një studimi të kryer nga Instituti Kombëtar i Kërkimit të Shëndetit dhe Universiteti Monash dhe botuar në revistën “Journal of epidemiology & community health”, blerjet kishin efekte të jashtëzakonshme pozitive në shëndetin fizik dhe mendor. Në mënyrë të veçantë, gjatë studimit u mbajt nën kontroll mënyra e jetesës së 1,900 burrave dhe grave, dhe u arrit në përfundimin se: njerëzit mbi 65 vjeç, të cilët bënin blerje të paktën 6 ditë të javës, kishin një rrezik vdekshmërie 28% më të ulët se ata që preferuan të kursenin.

Arsyeja pse ndodh një gjë e tillë është shumë e thjeshtë: blerja ju lejon të ushtroheni gjithë kohën duke shkuar nëpër dyqane, si dhe ju ul stresin dhe ankthin. Për më tepër, është një aktivitet që rrit vetëvlerësimin dhe ju bën të lumtur. Megjithatë tregoni kujdes, që të mos e teproni. Për të pasur efekte të dobishme nuk keni nevojë të shpenzoni shumë, thjesht bëni blerje të vogla disa herë në javë, pa e tepruar. Nuk duhet të ndihemi fajtor nëse kemi kaluar një ditë të tërë nëpër dyqane, pasi në të vërtetë kjo gjë është bërë për mirëqenien e shëndetit të një personi.

MUND TË JU PËLQEJNË