Të gjitha gratë duhet të shqetësohen për shëndetin e tyre vaginal, por çfarë është një vaginë e shëndetshme? Kur vjen puna për t’u kujdesur atje poshtë, nuk ka asgjë për t’u ndjerë në siklet dhe mbajtja e vaginës në gjendje të mirë është vendimtare dhe diçka që çdo grua duhet ta ketë prioritet.

Përdorimi i prezervativëve, qoftë mashkull apo femër gjatë aktit intim, ndihmon për të mbrojtur kundër infeksioneve intime të transmetueshme si HIV, herpes gjenital, sifilis, gonorre, lythat gjenitale dhe klamidia. Disa nga këto si HIV dhe herpes genital nuk kanë shërim.

Vishni të brendshmet e duhura

Vagina juaj duhet të qëndrojë e pastër dhe e thatë dhe materiali dhe veshja që vishni mund të ndikojë në këtë. Disa lloje të pëlhurave dhe veshje të shtrënguara krijojnë lagështi me të cilat maja lulëzon. Kur vjen puna te zgjedhja e të brendëshmve, vagina juaj ka preferencë: pambuku.

Lubrifikanti është shoku juaj

Përdorimi i lubrifikimit mund të duket si një depresor për disa por vagina juaj do të iu falënderojë për të. Thatësia vaginale mund të ndikojë në ju nëse merrni medikamente të caktuara si antihistaminies.

Bëjeni testet e zakonshme

Pa marrë parasysh se sa pak ose aspak jeni aktiv në shtrat, është e rëndësishme që të testoheni sa herë që doktori juaj ju rekomandon. Infeksionet e transmetuara sek*sualisht nuk janë gjithmonë simptomatike dhe ju nuk mund ta kuptoni se keni një derisa të jetë tepër vonë.

Pastrohuni pas çdo marrëdhënie intime

Para marrëdhënieve intime dhe pas kësaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të siguroheni që zonat tuaja gjenitale të partnerit tuaj të jenë të lara dhe të pastërta. Vaginat janë të prirua ndaj infeksineve kur vijnë në kontakt me lëngjet e tjera të trupit dhe lëkurën. Për këtë, ju duhet të lani vaginën dhe gishtërinjtë tuaj me ujë të thjeshtë për të mbajtur bakteret në kontroll.

MUND TË JU PËLQEJNË