Kur bëhesh prind, merr mbi supe një përgjegjësi të madhe për të ardhmen e fëmijës tënd. Të gjithë duan që fëmijët e tyre të jenë të sjellshëm, të sinqertë, simpatikë, e guximtar.

Megjithatë, këto cilësi nuk është se do të shfaqen nga asgjëja. Një prindërim i mirë, dhe shembujt personalë janë çelësi i suksesit.

Këto janë 10 gjëra që duhet t’ia thoni fëmijës tuaj përpara se ai apo ajo të mbushë 10 vjeç.

Ti duhet t’i respektosh si vajzat ashtu edhe djemtë. Të dyja palët janë të barabarta.

Respekti për të tjerët është një cilësi e vyer që fëmija juaj duhet ta fitojë sa më herët, përshfirë edhe respektin për moshatarët e vet, pavarësisht gjinisë.

Të mos frikësohet nga bërja gabimeve

Të mësuarit nga gabimet e të tjerëve është një talent i rrallë. Është po ashtu e rëndësishme të mësosh nga gabimet e tua. Ti nuk duhet të frikësohesh se po dështon apo se po bën diçka gabim.

Dija është më e rëndësishme sesa notat

Nganjëherë prindërit tregohen të vrazhdë kur notat e fëmijëve në shkollë nuk i arrijnë pritshmëritë e tyre. Megjithatë, një notë e mirë jo gjithmonë nënkupton nxënie të mirë. Ju duhet t’u mësoni fëmijeve se nxënia, dhe dituria është më e rëndësishme sesa notat.

Prindërit tuaj nuk janë armiqtë tuaj. Ju mund të kërkoni ndihmë prej tyre.

Krijimi i një raporti shoqëror me fëmijën nuk është diçka krejt e thjeshtë, veçanërisht nëse ai apo ajo ka edhe shumë shokë e shoqe të tjera. Nuk keni pse të nguteni. Dëshmoni se mund të kenë besim tek ju, shmangni të bërtiturat dhe leksionet e gjata.

Gjithmonë ji në gjendje t’i dalësh zot vetes

Disa prindër tregojnë më tepër respekt për mësuesit dhe për të tjerët sesa për fëmijët. Kjo mund të bëhet shkak për pasiguri në të ardhmen dhe një paaftësi për t’i dalë në mbrojtje vetes. Shpjegojani fëmijës tuaj se respekti është i rëndësishëm, por aftësia për t’i dalë për zot vetes dhe pikëpamjeve të tua është e nevojshme. Thjesht sigurohuni ta bëni këtë në mënyrën e duhur.

Mos bëj diçka që nuk të pëlqen thjesht për të fituar simpatinë e të tjerëve.

Fëmijët mendojnë se popullariteti midis grupit të shokëve është shumë i rëndësishëm, dhe bëjnë çmos për ta patur atë. Jepni shembullin tuaj personal për t’i treguar fëmijës se të qënit i ndershëm dhe i respektueshëm është më e vyeshme sesa të fitojë miratimin e dikujt duke anashkaluar bindjet e tija personale.

Nëse nuk kupton, bëj pyetje

MUND TË JU PËLQEJNË