Miliona muslimanë nga e gjithë bota kanë udhëtuar për në Mekë, Arabinë Saudite këtë javë, me pelegrinazhin vjetor të haxhit duke filluar nga e diela dhe duke vazhduar deri të premten.

Në total, afërsisht dy milionë besimtarë bëjnë pelegrinazhin çdo vit, duke kryer ritualet e lashta që muslimanët i kthejnë profetit Abraham – të cilin e konsiderojnë edhe hebrenjtë dhe të krishterët.

Dr. Ebrahim Moosa, një profesor i studimeve islame në Universitetin e Notre Dame në Indiana, tha se besimtarët kryejnë këto veprime për të treguar “solidaritet me Abrahamin i cili shihet si babai i monoteizmit”, transmeton lajmi.net.

Muslimanët kalojnë kohë në çadra në një hapësirë ​​të quajtur Mina, pastaj kalojnë një ditë pendimi në Arafat. Pas kësaj, ata kryejnë ritualin “gërmimin e tre simboleve që përfaqësojnë impulse satanike, sakrificën e një kafshe dhe rrethim rreth Kaaba “, një strukturë kub e zezë brenda Xhamisë së Madhe të Mekës.

Si shtylla e pestë e Islamit, e cila ka rreth 1.8 miliardë besimtarë në mbarë botën, haxhi konsiderohet një detyrë e detyrueshme fetare për muslimanët, sipas kanalit të lajmeve në Arabinë Saudite Al Arabiya . Çdo musliman i rritur duhet të kryejë pelegrinazhin të paktën një herë në jetën e tyre, për sa kohë që ata kanë aftësinë fizike dhe burimet financiare për ta bërë këtë. Ata që nuk janë fizikisht të aftë, por kanë financa adekuate, duhet të paguajnë një musliman tjetër për të përfunduar haxhin në emër të tyre, mundësisht dikujt që përndryshe nuk do të ishte në gjendje të përballonte udhëtimin.

Profeti Muhammed, së pari i kreu ritualet e haxhit në vitin 632 të es. Shokët e tij vëzhguan nga afër lëvizjet e tij, më vonë i shkruan ato dhe i udhëzonte të tjerët se si t’i imitonin ato, sipas gazetës The Emirates . Nga mënyra se si pelegrinët vishen, ndaj mendimeve dhe qëndrimit të tyre, haxhi synon të jetë një përvojë fetare plot besim për besimtarët. Besimtarët veshin rroba të thjeshta, që përfaqësojnë barazinë e të gjithë muslimanëve dhe synojnë të heqin shenja të pasurisë ose statusit shoqëror.

Ndërsa besimtarët përgatisin mendjet dhe trupat e tyre, hyjnë në Xhaminë e Madhe dhe ecin në rrethana të kundërta rreth Kabagës shtatë herë, në një ritual të quajtur Tawaf. Lëvizja, me aq shumë muslimanë që kryejnë ritualin në unison, ka për qëllim të demonstrojë unitetin e tyre në adhurimin e Allahut, ose Perëndisë. Ky ritual përsëritet gjatë ditëve të haxhit.

Pas Tawaf, pelegrinët pastaj marshojnë midis kodrave të Safa dhe Marwah, të cilat tani janë të vendosura brenda xhamisë masive të Mekës.

Hapi i ardhshëm është udhëtimi në Mina, që ndodhet rreth 5 milje nga Meka. Atje, pelegrinët bashkohen dhe luten, duke qëndruar atje deri në lindjen e diellit në ditën e dytë të haxhit. Pastaj ata nisen për në malin Arafat. Kjo ditë e dytë quhet “dita më e rëndësishme” e pelegrinazhit. Gjatë ditës, besimtarët kalojnë kohën duke u lutur dhe duke u penduar në mal, duke lënë në muzg Muzdalifah.

Ramy al-Jamarat, ose “gjuajtja i djallit”, përfshin hedhjen e gurëve në tre mure të vendosura në qytetin e Mina në ditën e tretë të haxhit.

Së bashku me ceremoninë e gurëzimit, është koha për festën Eid al-Adha. Nëse myslimanët bëjnë pelegrinazh, ata festojnë këtë festë së bashku me familjen dhe miqtë në mbarë botën.

“Eid al-Adha është festimi në kulmin e pelegrinazhit,” tha Moosa. Ai shpjegoi se muslimanët që nuk udhëtojnë në Mekë për haxh festojnë duke pritur “një festë me familjen dhe ata që mund ta përballojnë atë do të sakrifikojnë një kafshë.” Mishi shtesë është i ndarë me miqtë, fqinjët dhe ata me më pak fat.

Megjithëse tensionet politike dhe tragjeditë kanë hedhur një hije mbi pelegrinazhin fetar në vitet e fundit, ai ka për qëllim të jetë një kohë mirësie, bujarie dhe ringjallje shpirtërore për besimtarët.

“Është e bukur kur sheh pelegrinë nga e gjithë bota, të cilët as nuk flasin të njëjtën gjuhë, komunikojnë me dashamirësi,” tha Hussam bin Ahmed, një organizator për një nga fushatat e Haxhit, gazetës Arab Saudi News News. /Lajmi.net/

MUND TË JU PËLQEJNË