Simptomat shprehen në formën e lodhjes, humbjes së kujtesës dhe përqendrimit…

Një studim klinik ka provuar, megjithatë, se është një infeksion viral me një virus që i ngjan HIV-it në karakteristikat e tij virusi i AIDS.

Judy Mikovits, drejtor i Qendrës Kërkimore për sëmundje neurologjike, një nga autorët kryesorë të këtij studimi, shqyrtoi 101 persona që vuanin nga lodhja kronike. Te të gjithë ata u gjetën se ishin të infektuar me një retrovirus të njohur si XMRV. Shansi që ky virus u gjet rastësisht në këta njerëz ishte shumë i vogël, siç dëshmohet nga braktisja e këtij virusi në një grup kontrolli në të cilin kishte njerëz që nuk vuanin nga lodhja kronike.

Ky virus sulmon disa pjesë të sistemit imunitar që vijnë përmes gjakut ose lëngjeve të tjera trupore. Ndryshe nga HIV, i cili sulmon këdo me të cilin është në kontakt, virusi XMRV dëmton vetëm ata njerëz që kanë një predispozitë fiziologjike ose gjenetike. Mendohet se miliona njerëz e mbajnë këtë virus dhe nuk kanë simptoma.

Ajo që është e mirë në gjithë situatën është fakti se një infeksion retrovirus mund të trajtohet. Në këtë drejtim, merita më e madhe janë hulumtuesit që kanë të bëjnë me trajtimin anësor për 20 vitet e fundit. Në vend të trajtimit të njerëzve që vuajnë nga lodhja kronike nga ilaçet kundër depresionit, do të fillojnë t’u japin barna antiretroviruse.

Në Kanada, 340.000 njerëz janë diagnostikuar me lodhje kronike. Simptomat shprehen në formën e lodhjes, humbjes së kujtesës dhe përqendrimit, dhimbjeve të pashpjegueshme në muskujt dhe nyjat, dhimbjet e kokës, pagjumësia dhe lodhja shumë e fortë pas përpjekjeve fizike dhe psikologjike.

Përveç lëngjeve të trupit, virusi mund të transmetohet me transfuzion gjaku. Kjo nuk do të thotë që gjaku që nuk është i infektuar me virusin HIV nuk përmban virusin XMRV dhe duhet pasur shumë kujdes me rastin e transfuzionit të gjakut. Disa barna që ndikojnë në HIV do të kenë një efekt pozitiv te njerëzit që vuajnë nga lodhja kronike. Meqenëse këto barna janë tashmë në treg, nuk do të kërkohet ritestimi klinik.

 

MUND TË JU PËLQEJNË