Një studim i Universitetit të Newcastle që përfshin mijëra familje po ndihmon prindërit e ardhshëm të zbulojnë nëse ka të ngjarë të kenë djem ose vajza.

Puna e Corry Gellatly, një shkencëtar kërkimor në universitet, ka treguar se burrat trashëgojnë një prirje për të pasur më shumë djem ose më shumë vajza nga prindërit e tyre.

Kjo do të thotë që një burrë me shumë vëllezër ka më shumë të ngjarë të ketë djem, ndërsa një burrë me shumë motra ka më shumë të ngjarë të ketë vajza.

Hulumtimi përfshiu një studim të 927 familjeve që përmbajnë informacione mbi 556,387 njerëz nga Amerika e Veriut dhe Evropa që shkojnë në 1600

“Studimi i pemës familjare tregoi se të keni një djalë ose një vajzë është e trashëguar. Ne tani e dimë se burrat kanë më shumë gjasa të kenë djem nëse kanë më shumë vëllezër, por ka më shumë të ngjarë të kenë vajza nëse kanë më shumë motra Megjithatë, tek gratë, ju thjesht nuk mund ta parashikoni atë, “shpjegon Z. Gellatly.

Burrat përcaktojnë seksin e një fëmije në varësi të faktit nëse spermatozoidi i tyre mbart një kromozom X ose Y. Një kromozom X ndërthuret me kromozomin e nënës për të bërë një vajzë bebe (XX) dhe një kromozom Y do të kombinohen me nënën për të bërë një djalë (XY).

Studimi i Universitetit të Newcastle sugjeron që një gjen ende i pazbuluar kontrollon nëse sperma e një njeriu përmban më shumë kromozome Y ose më shumë Y, gjë që prek seksin e fëmijëve të tij. Në një shkallë më të madhe, numri i burrave me më shumë spermë X në krahasim me numrin e burrave me më shumë spermë Y ndikon në raportin seksual të fëmijëve të lindur çdo vit.

MUND TË JU PËLQEJNË