Gratë në Arabinë Saudite tani mund të udhëtojnë jashtë vendit pa lejen e një kujdestari mashkull, thonë dekretet mbretërore. Sipas rregullit të ri të shpallur të premten, gratë mbi moshën 21 vjeç mund të aplikojnë për pasaportë pa autorizim nga një kujdestar mashkull.

Të gjithë të rriturit tani mund të aplikojnë për një pasaportë dhe të udhëtojnë, duke i vendosur gratë në një pozitë të barabartë me burrat, transmeton rtv21.tv. Ato gjithashtu mbulojnë rregulloret e punësimit që zgjerojnë mundësitë e punës për gratë.

Sipas rregullit, të gjithë qytetarët kanë të drejtë të punojnë pa u përballur me ndonjë diskriminim të bazuar në gjini, paaftësi ose moshë. Deri më tani, gratë saudite u është dashur të kërkojnë leje nga një kujdestar mashkull – burri, babai ose ndonjë i afërm tjetër për të marrë një pasaportë ose për të udhëtuar jashtë vendit. Princi i Arabisë Saudite, Mohamed bin Salman ka lehtësuar kufizimet në vend siç është ndalimi i grave që vozisin si pjesë e një shtytje të madhe.

Në vitin 2016, ai zbuloi një plan për të transformuar ekonominë deri në vitin 2030, me qëllim të rritjes së pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore në 30% nga 22%. Sidoqoftë, ka pasur disa raste të profileve të larta të grave që kërkojnë azil në vende të tilla si Kanada, duke përmendur pretendimet e shtypjes gjinore.

Në janar, Kanada i dha azil 18-vjeçares, Rahaf Mohamed al-Qunun. Ajo iku nga Arabia Saudite dhe u përpoq të shpëtonte në Australi. Ajo përfundoi në një ndalesë në një dhomë hoteli në aeroport në kryeqytetin Thai Bangkok, ku apeloi për ndihmë ndërkombëtare.

Grupet ndërkombëtare për të drejtat shpesh kanë pohuar se gratë trajtohen si qytetare të klasit të dytë në Arabinë Saudite.

 

MUND TË JU PËLQEJNË