Nëse cikli juaj klasifikohet si normal ose jo, kjo nuk varet totalisht nga ju! Periodat jonormale nganjëherë mund të jenë shenjë e çështjeve më serioze të shëndetit, por kjo nuk është gjithmonë rastësi.

Natyrisht, mënyra më e mirë për të arritur në fund të gjërave është duke ju drejtuar mjekut tuaj.

Gjakderdhja zgjat shumë ose vëreni mpiksje të mëdha të gjakut

Ju duhet patjetër të shkoni tek mjeku nëse shikoni që gjakderdhja zgjat më shumë se zakonisht ose keni vërejtur mpiksje të mëdha të gjakut. “Gjakderdhja e rëndë dhe në sasi të shtuar mund të jetë shenjë e një problemi strukturor të mitrës si polipet apo fibroidet”, tha Dr. John Thoppil, mjek obstetër-gjinekolog. Dhe, ato janë tipike beninje. “Megjithatë, kanceri i mitrës mund të paraqitet me gjakderdhje të rëndë dhe duhet të përjashtohet në gratë mbi 35 vjeç ose me faktorë rreziku”.

Dallimi ndërmjet cikleve zakonisht nuk duhet të ndodhë në çdonjërin prej tyre

Fluksi i gjakut mes periudhave çdo muaj mund të jetë një shenjë e diçkaje tjetër. Zbulimi ose gjakderdhja mes cikleve të periodave nuk është diçka që duhet të ndodhë çdo cikël, kështu që nëse ka, është një tregues tjetër potencial se diçka nuk është normale. “Gjakderdhja ndërmjet cikleve në të rrallë është në rregull, por gjakderdhja ndërmjet cikleve çdo muaj është e parregullt dhe ju duhet të shqetësoheni për këtë”, tha Dr. O’Connell-White.

Keni cikle që ju zgjasin më shumë se një javë

“Ndërsa çdo grua është e ndryshme, një cikël tipik menstrual zgjat midis 21 dhe 35 ditëve nga fillimi i një periudhe deri në ditën e parë të së ardhmes”, tha Dr. Rachel Cannon. Gjakderdhja zgjat zakonisht dy deri në gjashtë ditë. Periodat tuaja mund të jenë të parregullta në dy vitet e para dhe në tre vitet para se të kaloni menopauzën. Nëse cikli juaj zgjat më shumë se gjashtë deri në shtatë ditë, vlen të përmendet ideja se duhet të shkoni tek mjeku juaj.

Mungesa e disa cikleve në vit

Nëse keni ndonjë shans që të jeni shtatzënë, mund të merrni një test dhe ta vërtetoni brenda pak minutave. Nëse gjatë 12 muajve të vitit, një situatë e tillë ju ndodh rrallë, atëherë kalojeni si diçka të zakonshme që mund t’i ndodhë çdo gruaje. Por, nëse mungesa e cikleve është e vazhdueshme atëherë kjo mund të jetë shenjë e një problemi hormonal.

Nëse cikli juaj është shumë më i ndryshëm nga sa ka qenë më parë
Megjithëse një periudhë atipike nuk do të thotë gjithmonë se diçka është e gabuar, mund të jetë ende një shqetësim serioz që doktori juaj mund të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të përballoni. “Për çdo gjakderdhje (ose mungesë gjakderdhjeje) që është një ndryshim i ri, ose një që është shqetësues, duhet të shkoni tek një mjek profesionist”, tha Dr. Cannon. “Vlerësimi tipik për periudhat anormale përfshin një test fizik, teste laboratorike, ultratinguj dhe nganjëherë një biopsi. Ka shumë trajtime për periudha anormale, duke përfshirë shumë metoda të zakonshme të kontrollit”.

MUND TË JU PËLQEJNË