Nëse deri më tani keni menduar se diçka nuk shkon me ju, vetëm se e refuzoni partnerin kur kërkon marrëdhënie, atëherë ka ardhur koha të mësoni, se kjo është jo vetëm normale, por ka edhe një shpjegim shkencor.

Hera e fundit që ju i keni thënë “JO” partnerin për çfarëdolloj aryeje mund të jetë shumë e afërt, por e sigurt që ky artikull do t’ju qetësojë.

Dhimbja e kokës, qimet e padëshiruara, thjesht një ditë e keqe, trupi jo i larë, nuk janë thjesht justifikime. Mungesa e dëshirës për seks vjen me mënyrën sesi ju i përjetoni dëshirat seksuale.

Deri në vitin 2001, kjo mungesë klasifikohej gjerësisht si mosfunksionim seksual, por falë terapistëve e psikologëve tani e dimë se ekzistojnë dy lloje të dëshirës: spontane dhe ajo e përgjegjshmërisë dhe se të dyja janë krejtësisht normale.

Sipas Pamela Mendelsohn, dëshira spontane është pikërisht ajo që vjen pa ndonjë stimulim nga jashtë. Nga ana tjetër, dëshira seksuale e përgjegjshme është kur dëshira për të bërë seks fillon pas fillimit të aktit.

Në këtë moment njëri nga partnerët, ndjen përgjegjshmërinë, për të vazhduar marrëdhënies dhe të mos e ndërpresë me një koment që mund të lerë shije të hidhur.

Në të kaluarën, shumë terapistë seksualë dhe psikologë e karakterizuan dëshirën spontane si “mashkullore” dhe dëshirën e përgjegjshme si “femërore” dhe kjo mbetet ende si shpjegim i vlefshëm shkencor.

Megjithatë realiteti është se të dy llojet e dëshirës janë të shëndetshme dhe normale për burrat dhe gratë dhe të dyja mund të çojnë në një jetë seksuale të përmbushur.

MUND TË JU PËLQEJNË