Mjekët holandezë paralajmëruan për fuqizimin e baktereve të meningokut, të cilat mund të shkaktojnë helmim të rëndë të gjakut dhe madje të çojnë në meningjit, inflamim akut të trurit dhe membranave të kurrizit.

Deri më tani, 78 njerëz kanë kontraktuar llojin meningokoku W, dhe 18 prej tyre kanë vdekur si rezultat.

Kjo është tashmë tre herë më e lartë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar kur vdiqën gjashtë persona. Sëmundja është shumë ngjitëse dhe mund të kalojë nga personi në person, sipas raporteve.

Në krahasim, tre vetë vdiqën në 2016, dhe askush nuk u vra nga bakteri gram-negativ në vitin 2015. Ekspertët janë të shqetësuar nga rritja e pashpjegueshme e sëmundjes vdekjeprurëse, e cila më së shumti godet adoleshentët midis moshës 15 dhe 19 vjeç.Përveç rritjes së numrit të viktimave, mundësia e dhënies së sëmundjes është rritur gjithashtu. Instituti Kombëtar i Hollandës për Shëndetin Publik dhe Mjedisin (RIVM) filloi një fushatë të re vaksinimi të përshtatur ndaj të rinjve. Çdo qytetar holandez i cili ka mbushur 14 vjeç ka të drejtë të marrë një vaksinë për bakteret e meningokokut. Sëmundja jeton në hundë dhe në fyt të një personi, por jo të gjithë do të sëmuren prej saj.

Ata që kontraktojnë meningjit mund të trajtohen me antibiotikë, me afërsisht një në dhjetë njerëz që vdesin, varësisht nga lloji i saktë i baktereve të meningokokut. Ata që mbijetojnë mbajnë efekte afatgjata të tilla si humbja e një gjymtyre, humbja e dëgjimit apo vuajtja e dëmtimit të përhershëm të trurit. Me disa njerëz, bakteret mund të shkaktojnë helmim të rëndë të gjakut të quajtur sepsis meningokokal. Kjo sëmundje e sulmon gjithë trupin dhe mund të mbyllë organet vitale brenda një ore. Prindërve u kërkohet të jenë në roje për simptomat e mundshme që fëmijët e tyre mund të shfaqin.

“Nëse një fëmijë sëmuret seriozisht në dhjetë ditët e para me ethe dhe ndoshta vjellje, ngurtësi të qafës, zvogëlim të vetëdijes ose pika të kuqe në lëkurë, ju këshillojmë që të vizitoni urgjentisht mjekun tuaj”, paralajmëroi qeveria në një njoftim.

MUND TË JU PËLQEJNË