Kafeja mund të bëhet luks, pasi ngrohja globale kërcënon të lashtat aktuale dhe çmimet e ulëta po i largojnë fermerët nga biznesi.

Ekspertët po bëjnë thirrje që bizneset të investojnë më shumë për të ndihmuar kultivuesit e kafesë të blejnë mjete dhe bimë të reja për të vazhduar kultivimin e të prodhimeve të tyre, transmeton lajmi.net.

Ekstremitetet e temperaturës, lagështia në rritje dhe çmimet e gjymtuara të tregut po detyrojnë prodhuesit e kafesë në Peru të kthejnë kokën në burime të tjera të të ardhurave.

Në të njëjtën kohë, sëmundjet dhe insektet po reduktojnë të korrat e fasuleve gjithnjë e më shumë.

Fermerët që kultivojnë fasulën Arabica – e cila gjendet në kapuçino – janë duke braktisur fermat e tyre ose janë kthyer në të lashtat e tjera, sikundër është kallam sheqeri.

Ata po detyrohen të rrisin bimën delikate të kafesë në tokë me lartësi detare më të madhe dhe më të freskët, pasi rritja e temperaturave mesatare vjetore po e bën tokën e papërshtatshme.

Ekspertët kanë frikë se deri në vitin 2050 gjysma e tokës që përdoret aktualisht për të rritur kafen në të gjithë globin mund të bëhet e papërshtatshme për këtë qëllim.

MUND TË JU PËLQEJNË