Celuliti është rezultat i yndyrës nënlëkurore që shtrihet në dermis, shtresa e lëkurës nën epidermë (shtresa e jashtme).

Brenda dermis-it është një rrjet i indit lidhës që duket si një huall mjalti dhe si qelizat e yndyrës rritet në madhësi, indi lidhës brenda kësaj shtrese bëhet i dobësuar dhe yndyra fryhet përmes, duke i dhënë lëkurës një pamje të hollë ose të fryrë, thotë Len Kravitz , Ph.D., një studiues i shkencave të stërvitjes në Universitetin e New Mexico në Albuquerque.

Shuma e yndyrës së trupit, shpërndarja e yndyrës (e cila është e ndikuar nga gjenetika), trashësia e lëkurës dhe fuqia e fibrave lidhëse janë faktorë që kontribuojnë në celulit.

Sipas një studimi në Journal of Cosmetic and Laser Therapy, pothuajse 85 për qind e grave mbi moshën 20 vjeç kanë celulit , ndërsa sipas Shoqatës Amerikane për Kirurgjinë Plastike Estetike, vetëm 10 për qind e meshkujve e kanë atë.

Ka prova të kufizuara për të mbështetur pretendimet se kremet, medikamentet, ose lipozukimet aktuale eliminojnë celulitin njëherë e përgjithmonë.

Sa i përket procedurës me një lazer të aprovuar nga FDA, Cellulaze – e cila synon të nivelojë grumbujt dhe gungat ndërsa stimulon prodhimin e kolagjenit për të rritur elasticitetin dhe trashësinë e lëkurës me më shumë se 25 për qind – efektet afatgjata ende duhet të njihen plotësisht (dhe procedura e shkurtër kushton diku nga 2,000 deri në 10,000 dollarë varësisht nga madhësia e zonës së trajtuar).

Dhe në një studim tetë javësh të kryer nga hulumtuesit në YMCA South Shore në Quincy, MA, zbuloi se duke kombinuar një dietë të shëndetshme (kokrra të shëndetshme të zemrës, proteina të pakët, fruta, perime dhe ushtrime 40 minutëshe tre herë në javë (kryesisht kardio), mund të ketë një ndikim të madh në reduktimin e celulitit, posaçërisht në zonën e kofshës.

MUND TË JU PËLQEJNË