Kur blini kafe e vëreni se ajo shërbehet në ‘’3 madhësi’’ : e vogël , mesatare, e madhe . Shpeshherë ajo e madhësisë mesatare ka pothuajse të njëjtin çmim sikurse e madhja .Duke pasur parasysh këto dallime dhe pazarin që mund të bëni , a keni zgjedhur ndonjëherë opsionin e fundit dhe më të shtrenjtë.

Nëse po, atëherë ju keni qenë të ndikuar nga ‘’efekti i dekorit’’ në të cilin prezantimi i qëllimshëm i një opsioni shtesë, pak më pak tërheqës – në këtë rast, kafeja relativisht e shtrenjtë e mesme – ju shtyn të paguani më shumë para nga sa do të kishit zgjedhur racionalisht.

“Nëse i krijoni opsionet në një mënyrë të caktuar, ju mund t’i dërgoni njerëzit në drejtim të produkteve me çmim më të lartë,” thotë Linda Chang, psikologe në Universitetin e Harvardit

Efekti i dekorit u hulumtua për herë të parë si një strategji potenciale e marketingut për të ndikuar në zgjedhjet e konsumatorit si kjo, por hulumtimi i fundit tregon se ai gjithashtu mund të ketë efekte të fuqishme në rekrutimin, kujdesin shëndetësor, madje edhe në politikë.

Kjo na tregon se sa lehtë gjykimi ynë është i lidhur nga konteksti në të cilin paraqiten faktet – edhe kur ato informacione shtesë mund të mos kenë asnjë rëndësi mbi gjykimin e përgjithshëm.

Duke mësuar për këtë efekt, ju mund të bëheni më pak të ndjeshëm ndaj këtij ndikimi të pavetëdijshëm. Ju madje mund të zbuloni mënyra për ta vënë atë në përdorimin tuaj si një mjet për të bindur të tjerët.

Këto modele të sjelljes janë vërejtur për shumë lloje të ndryshme të mallrave – nga birra në TV, makina dhe shtëpi: një opsion i tretë jo tërheqës ndryshon preferencat e njerëzve midis dy mundësive të tjera

Por përveç situatave dilematike që shkakton ky efekt , vlen të përmendet se hulumtuesit kanë parë edhe njerëz të cilët përmes tij kanë zgjedhur atë që është më e mira për ta . Christian Von Wagner, një lexues në shkencën e sjelljes dhe shëndetin në University College London, kohët e fundit hulumtoi qëllimet e njerëzve për t’u nënshtruar një shqyrtimi jetik – por të pakëndshëm – për kancerin.

Ai zbuloi se duke pasur parasysh zgjedhjen midis rregullimit të një takimi për shqyrtim apo mos kryerjes së procedurës fare, shumë njerëz zgjodhën të mos shkojnë. Por nëse ai gjithashtu u paraqiti atyre një mundësi të tretë – një takim në një spital më pak të përshtatshëm me një kohë më të gjatë pritjeje, d.m.th. bindja ishte më e madhe./gazetametro.net

MUND TË JU PËLQEJNË