Shikimi i turbullt nuk duhet të lihet pas dore, pasi mund të jetë një simptomë e problemeve të fshehura që mund të shoqërohen edhe me ndikime në sistemin nervor, shprehen okulistët.

Problemi mund të ndodhë në njërin ose te të dy sytë dhe zakonisht shkaktohet nga anomali refraktive – largpamësia, afërsia ose astigmatizmi, të cilat mund të korrigjohen duke mbajtur syze ose lente.

Anomali refraktive

Astigmatizmi, miopia (miopia), largpamësia (hiperopia) – këto janë të gjitha anomali refraktive. Në thelb, ato ndodhin kur kthesat e dritës përqendrohen në retinë për shkak të lakimit të syrit. Bartja e syzeve ose lenteve mund të ndihmojë, siç mund të bëhet edhe kirurgjia me laser.

Glaukomë

Një proces i pandalshëm i plakjes mund të shkaktojë ngritje të panevojshme të presionit brenda vetë syve dhe mund të dëmtojë nervin optik. Është e rëndësishme që të shpëtoni nga glaukoma sa më shpejt të jetë e mundur pasi kjo gjendje përkeqësohet me shpejtësi dhe mund të çojë në humbje të shikimit.

Sy të thatë

Sindroma e syrit të thatë nuk është një dukuri e rrallë dhe është diçka që ndikon në shikimin e turbullt. Zakonisht rekomandohet përdorimi i lotëve artificialë, megjithëse ata që vuajnë nga sindroma e rëndë e syrit të thatë gjithashtu mund të këshillohen të përdorin ilaçe të caktuara për të ndihmuar lubrifikimin e syve të tyre.

Degjenerimi makular i lidhur me moshën

Në këtë rast ky problem i referohet procesit të plakjes dhe mund të shkaktojë shikim të paqartë, të quajtur gjithashtu degjenerim makular. Bëhet fjalë për prishjen e pjesës qendrore të retinës që quhet makula. Degjenerimi makular i lidhur me moshën konsiderohet të jetë një shkak kryesor i verbërisë në moshën mbi 60 vjeç, thonë okulistët.

Katarakti

Të moshuarit gjithashtu janë në rrezik të lartë të zhvillimit të kataraktit – ngjeshja e thjerrëzave të vendosura në pjesën e përparme të syrit. Kataraktet mund të parandalojnë depërtimin e dritës, duke shkaktuar shikim të paqartë ose dhe humbje të shikimit nëse turbullimi është shumë i rëndë. Sidoqoftë, zëvendësimi i lenteve të prekura me ato artificiale mund të ndihmojë në rivendosjen e shikimit të mprehtë.

Retinopatia diabetike

Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të jenë një shkak i dëmtimit të enëve të gjakut, përfshirë ato që furnizojnë retinën me oksigjen dhe lëndët ushqyese. Qarkullimi i dobët i gjakut në sy mund të dëmtojë retinën, duke çuar në retinopati diabetike, e cila mund të çojë në verbëri nëse diabeti nuk mbahet nën kontroll.

Shtatzënia

Mund të jetë gjenetike, kështu që mos u habitni nëse sytë tuaj janë të mjegulluar – ndryshimet hormonale që ndodhin në trupin e një gruaje shtatzënë mund të ndryshojnë formën ose trashësinë e korneas. Gjithashtu, shtatzënia mund të shkaktojë thatësi të syve dhe kjo mund të ndikojë tek shikimi.

Probleme kardiovaskulare

Shpesh ndodh që njerëzit që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut të kenë shikim të mjegulluar si rezultat i dëmtimit të enëve të gjakut në sy. Njerëzit që kanë pësuar goditje në tru mund të përballen me shikim të mjegulluar.

MUND TË JU PËLQEJNË