Vetëm në tremujorin e parë të vitit 2019 rreth 300 kosovarë kanë kërkuar për herë të parë azil në vendet e Evropës dhe zonës Schengen.

“Numri i kosovarëve që kanë kërkuar azil për herë të parë në shtetet e Evropës dhe zonës Schengen është 265 persona”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Punëve të Brendshme.

Ndërsa gjatë vitit 2018 ky numër ka shkuar në 3 mijë e 515 kosovarë që kanë kërkuar azil jashtë vendit.

“Numri i kosovarëve që kanë kërkuar azil për herë të parë në shtetet e Evropës dhe zonës Schengen gjatë viti 2018 është 3515”, pohon MPB.

Këto të dhëna siç ka bërë të ditur MPB-ja janë të bazuar nga Eurostati.

Por statistikat e publikuar në mediat ndërkombëtare, kryeministri i vendit, Ramush Haradinaj ditë më parë i quajti jo reale. Këtë ai e bëri pas një takimi me ambasadorin gjerman, Christian Heldt.

“Kisha kënaqësi të ndaj me ambasadorin Heldt statistikat e fundit reale të migrimit, ku Kosova tregon qartë se nuk përbënë rrezik të migrimit, duke shënuar trendin më të vogël ndër vite me vetëm 723 raste të kërkesave për migrim në vitin 2018”, shkroi Haradinaj në Facebook.

Mosha e kosovarëve që kërkojnë azil në vendet Evropë dhe zonën Schengen sillet nga 24 deri në 44 vjeç.

Kosovarët kërkojnë azil më së shumti në Francë, ku janë rreth 58% të kërkesave, ndërsa pas saj radhitet Gjermania me 16%, pason Italia me 9%, Suedia me 4% dhe vendet tjera me 9%.

MUND TË JU PËLQEJNË