Dhimbja ndryshon gjatë ditës. Ky ritëm mund të shkon më keq, apo më mirë.

Nëse ndihet sikur dhimbja kokës tuaj përkeqësohet ashtu siç përpiqesh të biesh në gjumë, ndoshta nuk është imagjinata jote.

Qëndroni në kompjuter shumë gjatë dhe ke dhimbje koke, merr një ibuprofen dhe dhimbja ikën. Poe realiteti është shumë më kompleks, sidomos për njerëzit më sëmundje kronike.

“Dhimbja është pak më e komplikuar sesa ” keni dhimbje ” apo ” nuk keni dhimbje “, – tha Dr. Mark Burish.

Dhimbja nuk kontrollohet vetëm nga faktorë të jashtëm siç janë lëndimet ose mbingarkesa. Shumë hulumtime tregojnë se ndjeshmëria ndaj kushteve të dhimbjes ndjek një ritëm 24 orësh.

I gjithë trupi ka një ritëm të qarkullimit, i cili përcaktohet nga cikli i ditës dhe natës së bashku me faktorë të tjerë.

Dhimbja e mëngjesit gjendet tek njerëzit me gjendje inflamatore, duke përfshirë migrenën, artriti reumatoid dhe dhimbjen e dhëmbëve. Por njerëzit që përjetojnë dhimbje neuropatike, si në nevralgjinë postherpetike, neuropati diabetike ose kanceri kanë më shumë gjasa të kenë dhimbje më të mëdha në mbrëmje ose gjatë natës.

Ndjesia e dhimbjes përfshin shumë komponentë – receptorët e dhimbjes në lëkurë dhe pjesë të tjera të trupit që ndjejnë stimulimin fillestar, neuronet që përpunojnë këto sinjale dhe trurin që interpreton sinjalet.

Në teorinë e kontrollit të portës së dhimbjes, sinjalet për dhimbjen që udhëtojnë përgjatë disa fibrave nervore të caktuar pengohen nga fibrat e tjera nervore. Kjo i mban neuronet që dërgojnë sinjale të dhimbjes në tru duke qitur gjatë gjithë kohës./Indeksonline/

MUND TË JU PËLQEJNË