Njerëzit vënë re se pas një larjeje të gjatë relaksuese ose një notimi freskues në pishinë, gishtat dhe këmbët tuaja rrudhen.

A keni menduar ndonjëherë se pse ndodh kjo? Për dekada të tëra, shkencëtarët kishin besuar se ky reagim ishte shkaktuar nga epiderma – shtresa e jashtme e lëkurës – thithjen e ujit që e rrethonte.

Shtresa e jashtme e lëkurës është e lidhur ngushtë me shtresën nën të cilën nuk mund të zgjerohet. Besohet se shtresa e jashtme e lëkurës për këtë arsye është rritur në zonën, duke rrudhur për të kompensuar.

Megjithatë, në vitin 1935 një grup shkencëtarësh që kishin bërë teste laboratorike kishin zbuluar se ky reaksion nuk kishte ndodhur kur në gishtat ose këmbët kishte një nerv të dëmtuar.

Ata kishin arritur në përfundimin se rrudhat kanë qenë vetëm një reagim i sistemit autonom nervor të trupit, përcjell rtv21.tv Në fakt, neurologët sugjerojnë se pamja e rrudhave mund të ketë një funksion evolucionar: ato mund të ndihmojnë gishtat dhe këmbët tuaja të kapin sipërfaqet e lagura.

Në vitin 2013, një seri eksperimentesh ishin zhvilluar në këtë drejtim. Pjesëmarrësit kishin marrur objekte të dyfishta dhe të thata. Vullnetarët ishin përpjekur me detyrën, ose kur gishtat e tyre kishin qenë të thatë, ose kur ishin të lagur dhe të rrudhosur.

Pjesëmarrësit i kishin kapur gjërat me lagështi 12% më të shpejtë me gishta të rrudhur.

Pra, duket se lëkura juaj bëhet e rrudhosur në mënyrë që të funksionojë si shkopinj në gomat e makinës suaj, duke lejuar më shumë lëkurën tuaj të jetë në kontakt me një sipërfaqe dhe duke ju dhënë një rrokje më të mirë.

Kështu që, herën tjetër kur të ju bëhen gishtat e rrudhur, thjesht mos harroni se kjo është vetëm një shenjë tjetër se sa i mrekullueshëm është trupi juaj me të vërtetë!

MUND TË JU PËLQEJNË