Shumë njerëz janë fajtorë për përdorimin e pambukut për të pastruar veshët e tyre pavarësisht se u thuhet se është e rrezikshme.

Por një video që tregon një tip Q, i vendosur thellë brenda kanalit të veshit të një njeriu ka shërbyer si një kujtesë se sa e rrezikshme është përdorimi i pambukut, raporton “Daily Mail”.

Neel Raithatha, një audiologe konsulente dhe senzacioniste, në YouTube i njohur si ‘Whis Whisperer’, filmoi marrjen e leshit të pambukut nga veshi i një njeriu të paidentifikuar duke përdorur piskatore.

Ndërsa burri kishte qenë duke përdorur pambukun për të arritur një kruarje brenda veshit, leshi i pambukut kishte rënë larg nga shkopi plastik dhe ishte ngecur.

Ky pacient u rikuperua i pakënaqur. Sidoqoftë, sythat e pambukut mund të shkaktojnë një sërë problemesh, duke përfshirë infeksione, dyllin e veshit të prekur dhe tringëllimë në veshët.

Raithatha nuk zbuloi se çfarë ndodhi më pas, por tha që burri kishte dhimbje dhe siklet në kohën kur kërkoi ndihmë.

Normalisht, z. Raithatha do të përdorte një instrument me thithje të butë për t’u bashkangjitur me objektin që po pengon kalimin dhe do ta tërheqë atë.


Raithatha përdori një endoskop, një instrument që mund të shikojë brenda trupit dhe zakonisht është i bashkangjitur në një monitor video, kështu që ai mund të shohë atë që është në kanalin e veshit dhe ta filmojë atë.

Videoja e tregon atë duke tërhequr butësisht drejt leshit të pambukut. Fillon të ndahet dhe bëhet i ashpër ashtu si ai e tërheq mjaft larg për ta tërhequr atë me piskatore.

NHS, mjekët e përgjithshëm dhe madje edhe prodhuesit paralajmërojnë kundër gërmimit brenda veshit me pambuk, por miliona ende e bëjnë atë për të pastruar ose rivendosur një kruarje. Lulet e pambukut mund të lëshojnë dyllin e veshit më tej në vesh, ku bëhet kompakte dhe e vështirë, duke bllokuar veshin.

MUND TË JU PËLQEJNË