Sipas një studimi të ri thuhet se gratë shtatëzëna, të cilat kalojnë një shtatëzani stresuese kanë më pak shanse për të lindur foshnjën djalë.

“Ne e dimë se meshkujt janë më të prekshëm në mitër dhe me sa duket stresi në këto gra është i një natyre të gjatë”, tregon drejtoresha e Shëndetit Mendor të Grave në New York, Catherine Monk.

Natyra zakonisht siguron se ka mesatarisht 105 djem të lindur për çdo 100 lindje femra; në fund të fundit, meshkujt kishin më shumë të ngjarë të vdisnin nga aksidentet ose duke luftuar në lojëra të rrezikshme të egra.

Por në këtë studim, gratë që kishin presion më të lartë të gjakut dhe shenja të tjera të stresit fizik kishin katër djem për çdo nëntë vajza (raporti 4: 9); ndërsa nënat që ishin të stresuar psikologjikisht kishin dy djem për çdo 3 vajza (raporti 2: 3). Të gjitha gratë kishin shtatzani të shëndetshme.

“Studiues të tjerë kanë parë këtë model të një rënie në lindjet e meshkujve në lidhje me ngjarje traumatike kataklizmike”, tha Monk. “Njëra prej tyre ishte vrasja e presidentit Kennedy dhe tjetri ishin sulmet terroriste të 11 shtatorit në New York City.”

Gratë shtatzëna që ishin nën presion fizik gjithashtu kishin më shumë të ngjarë të lindnin para kohe sesa nënat pa stres. Sidoqoftë, nënat e tensionuara mendore kanë më shumë komplikime të lindjes, të tilla si punë më të gjata, sesa nënat me stres fizik.

MUND TË JU PËLQEJNË