“Në natyrën e njeriut, ne i gjejmë tre shkaktarë kryesorë të grindjeve:

Së pari, garimi;

Së dyti, mospajtimi;

Së treti, lavdia;

Të parët, i bëjnë njerëzit të pushtojnë për përftime;

Të dytët për siguri;

Të tretët për reputacion;

Të parët e përdorin dhunën, për ta bërë veten Zot të personave tjerë, bashkëshorteve, fëmijëve, kafshëve;

Të dytët e përdorin dhunën për ti mbrojtur ato;

Të tretët dhunën e përdorin për xhingërrima si: një fjalë, një buzëqeshje, një mendim ndryshe dhe ndaj secilës shenjë të nënvleftësimit, të cilat i drejtojnë ose ndaj personave të tyre, ose përmes reflektimit tek të afërmit, miqt e tyre, kombit të tyre, profesionit ose emrit të tyre.”

– Thomas Hobbes, “Leviathan”

MUND TË JU PËLQEJNË