Çështja se si jeta u shfaq për herë të parë në tokë është një mister që vazhdon të preokopoj shkencëtarët. Përkundër gjithë atyre që shkencëtarët kanë mësuar nga të dhënat fosile dhe historia gjeologjike, ende nuk dihet se si lindi jeta organike nga elementët inorganikë (një proces i njohur si abiogenesis) miliarda vjet më parë.

Nje ekip studiuesish nga University College London (UCL) kohët e fundit kanë bërë një studim që demonstroi në mënyrë efektive që peptidet mund të ishin formuar në kushte analoge me Tokën primordiale.

Studimi që detajon gjetjet e tyre u botua së fundmi në revistën shkencore Nature. Ekipi hulumtues u drejtua nga Dr. Mattheë Powner, një lexues i kimisë organike me Departamentin e Kimisë së UCL, dhe përfshinte Pierre Canavelli dhe Dr. Saidul Islam – të dy këta janë studiues me Seksionin Kimi Organike dhe Biologjike të UCL-së.

“Peptidet, të cilët janë zinxhirë të aminoacideve, janë një element absolutisht thelbësor i gjithë jetës në Tokë. Ata formojnë strukturën e proteinave, të cilat shërbejnë si katalizatorë për proceset biologjike, por ata vetë kërkojnë enzima për të kontrolluar formimin e tyre nga aminoacidet. ne kemi pasur një problem klasik të pulës dhe vezëve “

Siç tregojnë ata në studimin e tyre, kërkime të konsiderueshme në të kaluarën janë kushtuar për të zbuluar sesi formohen peptidet fillimisht dhe lejohen për shfaqjen e jetës. Sidoqoftë, të gjitha studimet e mëparshme janë përqendruar në aminoacidet, sesa në reaktivitetin e pararendësve të tyre kimikë.

 

MUND TË JU PËLQEJNË